Kérdés:
Van-e bizonyíték szuper-nehéz elemekre a neutroncsillagok röntgen- és gammasugár-spektrumában?
Ronald Swager
2019-03-17 10:53:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eszembe jut, hogy a neutroncsillagok felülete és belseje között a gravitációs nyomás szuper nehéz elemeket eredményezhet, és hogy az ilyen elemek aláírása kimutatható a csillag spektrumában.

Egy válasz:
Rob Jeffries
2019-03-17 21:35:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A neutroncsillag kérge "szuper nehéz", neutronokban gazdag magokat tartalmaz. Ez elkerülhetetlen következménye a nagy sűrűségű anyagnak, a kísérő degenerált elektronoknak (amelyek blokkolják a $ \ beta $ -hullást), és annak, amit tudunk a magfizikáról.

Azonban csak a neutroncsillag megfigyelhető spektrumához hozzájárulnak a neutroncsillag felületétől néhány cm-re lévő anyagok. Várható, hogy ez erősen ionizált "vascsúcs" magokból (Fe, Co, Mn stb.), Esetleg hidrogénből és héliumból készül majd, amely a csillagközi közegből felépült.

A "szuper nehéz elemek" csak akkor lesznek jelen, ha a sűrűség sokkal nagyobb, mint a felszíni rétegekben. Kis sűrűségű anyagban ezek az egzotikus magok egyszerűen átesnek egy sor $ \ alpha $ és $ \ beta $ bomlások vagy akár hasadás. Nagy sűrűségű anyagokban az elektron Fermi-energia meghaladhatja bármely béta-elektron lehető legnagyobb bomlási energiáját, és megállíthatja a bomlási folyamatot.

pl. $ 10 ^ {9} $ kg / m $ ^ {3} $ ( ekkor nem jön létre semmi nagyon egzotikus), az elektronszám-sűrűség kb. $ 3 \ szor 10 ^ {35} $ m > $ ^ {- 3} $ . A $ 10 ^ {6} $ K értéknél kibocsátott puha röntgensugarakon Thomson egy átlagos szabad utat fog szórni. $ 1 / n_e \ sigma \ sim 50 $ nm. Ilyen körülmények között semmilyen (részletes) információ nem jelenhet meg a belső térről.

"... a neutroncsillag felületétől néhány cm-re." kíváncsi vagyok [Van-e a neutroncsillagoknak valami gammasugaras fotoszférája? Az alatta lévő gammasugarakat inkább az atommagok vagy az elektronok korlátozzák?] (Https://astronomy.stackexchange.com/q/30018/7982)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 4.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...