Kérdés:
Miért fejezik ki a Chandrasekar Limit a Sunhoz viszonyítva?
Senthil Kumaran
2017-09-18 22:33:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1931-ben Chandrasekhar megmutatta, hogy létezik egy bizonyos kritikus tömeg ( Chandrasekhar határa), amelyen túl egy fehér törpe nem létezhet, mivel az abban lévő elektronikus folyadék pont nem képes alátámasztani a súlyát, bármennyire is tömörített.

Egy ilyen csillag magja befelé egyszerűen összeomlik.

A kritikus tömeg, amelyet Chandrasekhar mutatott, 1,4-szerese a Nap tömegének.

Amikor először hallottam, teljesen zavart voltam. A Nap is csillag. A Nap végül bekerül a Vörös Óriás fázisába, majd végül fehér törpévé válik.

Hogyan és miért fejezte ki Chandrasekar a Naphoz viszonyított korlátját?

@JamesK - köszönöm. javította leírásomat.
Vegye figyelembe, hogy a nap vörös óriás fázisa nem növeli tömegét, csak a sugarát.
Egy válasz:
Sean Lake
2017-09-18 22:43:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A nap tömege csak egy kényelmi egység egy csillagászatban. Különösen a nap tömegét és fényét viszonylag könnyen tudjuk pontosan megmérni, és amikor csillagokról beszélünk, adjon meg egy megfelelő skálát, ahol a számok nem lesznek túl "csillagászatiak" (legyenek túl nagyak, 10 dolláros teljesítmények) $ könnyen képre). Ha akarja, levezetheti a Chandrasekhar-határértéket grammban, kilogrammban vagy csigában a vonatkozó fizikából. A vonatkozó egyenlet ( a Wikipedia cikkéből ): $$ M _ {\ mathrm {limit}} = \ frac {\ omega_3 ^ 0 \ sqrt {3 \ pi}} {2} \ balra (\ frac {\ hbar c} {G} \ jobbra) ^ {3/2} \ frac {1} {(\ mu_e m_ \ mathrm {H}) ^ 2}, $$ ahol $ \ mu_e $ az átlagos molekulatömeg elektrononként (csillagösszetételtől függ), $ m_ \ mathrm {H} $ a hidrogén tömege és $ \ omega_3 ^ A 0 $ egy numerikus állandó, amely megközelítőleg $ 2.018236 \ ldots $.

Meg kell jegyezni, hogy a Chandrasekhar korlát a végső fehér törpe tömegére vonatkozik, nem pedig a fehér törpe.

A Nap tömegének kilogrammokra átszámítási tényezője 1 naptömeg 1,9885 × 10 ^ 30 kg. Így 1,4 naptömeg megegyezik 2,7846 x 10 ^ 30 kg-mal.
+1 Az első mondat: "A nap tömege csak egy kényelmi egység a csillagászatban." nagyon szépen összefoglalja. Naprendszerünket gyakran használják referenciaként - Nap, Föld, Jupiter, a Naptól a Földig terjedő távolság (1 év)
Kötelező kérés, hogy valaki edezze a csigák Chandrasekhar-határát.
@SGR Ez csak egység konverzió; https://www.wolframalpha.com/input/?i=Chandrasekhar+limit+in+slugs
@Taemyr Az internet csodálatos dolog. Minden érdeklődő számára: 1,9 × 10 ^ 29 csiga
Ezzel 14,65 kg lenne a csiga
Igen, [ezt az Imperial Slug] -ot (https://en.wikipedia.org/wiki/Slug_ (mass)) használja, nem pedig [ezt a gerinctelen meztelen csiga] (https://en.wikipedia.org/wiki/Slug)
@Useless, te ninja'd nekem, tho 'banáncsigákat javasoltam, mert jobban ízlik
A Wolfram Alpha meglepően rosszul magyarázza, hogy szerinte mit jelent az egység!
@Mick Az au eredetileg nem volt kényelmi egység. A [kozmológiai távolságlétrán] (https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_distance_ladder) tövében ül, és mielőtt a radar távolsága valóban szögezte le a Naprendszer méretét, jelentős összefüggési bizonytalanság volt mérésekben. Azáltal, hogy az au egységet alkotja, elkülöníti ezt a hibaforrást, és megakadályozza a bizonytalanságának alábecsülését. További információ: https://astronomy.stackexchange.com/questions/20466/why-dont-astronomers-use-meters-to-measure-astronomical-distances/20469#20469
Ha jól tudom, a nap tömege mindig is kényelmi egység volt, mivel ennek méréséhez csak Kepler törvényei, plusz Newton gravitációs törvénye és $ G $ szükséges. Tehát eredetileg a Föld sugara rögzítette volna ($ g $ és a Föld sugara révén $ GM _ {\ mathrm {Earth}} $ értéket kapva), elég jól leszögezték volna, amint Cavendish megmérték a dollárt G $ közvetlenül. A csillagászatban a mérések alján található fényerő mértékegysége azonban általában a Vega, nem pedig a napé. https://www.astro.umd.edu/~ssm/ASTR620/mags.html
Miért, Vega? Kérdezze meg Ptolemaiost: https://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...