Kérdés:
Ha egy aszteroida ütközne a Földdel, mennyi figyelmeztetést kapnánk?
Mika Ike
2017-09-02 14:48:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

9 éves fiammal beszélgettem a földközelben haladó firenzei aszteroidáról. Meg akart nézni youtube videókat arról az aszteroidákról, és láttuk ennek az elejét https://www.youtube.com/watch?v=UzxMbkrNbcg, és amikor rájöttem, hogy a cím videó 2036-os mint az az év, amikor egy aszteroida becsapódik a Földre. Elmagyaráztam, hogy ez tudományos-fantasztikus (például a Vissza a jövőbe), és csak egy animáció volt.

Azt kérdezte tőlem: "Ha egy aszteroida vagy hasonló tárgy ütközne a Földdel, .... hány év vagy hónapokkal az összeomlás előtt tudná-e a tudományos közösség? "

Feltételezem, hogy az előrehaladási idő a technológiától függ, tehát tegyük fel a technológia jelenlegi szintjét.

Tisztáznia kell az aszteroida méretét. Egy olyan 20 m-es aszteroidának, mint a [Cseljabinszk meteor] (https://en.wikipedia.org/wiki/Chelyabinsk_meteor), nincs. De károsodásuk a legrosszabb esetben helyi. [Firenze] (https://en.wikipedia.org/wiki/3122_Florence) átmérője 4 km, átmérője 2000-szer nagyobb, és 8 milliárdszor nagyobb. Ez a kérdés olyan aszteroidákra korlátozódik, amelyek jelentős veszélyt jelentenek az emberiségre és tömeges kihalást okoznak? Ez az aszteroida pályájától is függ.
@gerrit igen, utaltam az emberiség jelentős fenyegetésére. De érdekli a kis aszteroidákról / tárgyakról szóló egyéb értekezések / érvelés / linkek is.
Legközelebb az első mondandója a fiának: "Nem tudom, utánanézek", mielőtt elmegyek vele az internetre, és ostobaságú videókkal szembesítjük. Nem akarsz egy 9 éves gyereket végzet forgatókönyvekkel terhelni.
@JanDoggen, én általában ezt csinálom, de nem gondolom, hogy egy szimulációról szóló youtube videó annyira végzet volt, amikor vele voltam. Sok más esetben ezt teszem, de ha látja a tv-t, akkor 5 másodperc alatt nem tudja szabályozni, hogy melyik kép jön, és a más néven való nézéshez néha csatornát kell váltania (én igen).
Egy válasz:
James K
2017-09-02 17:11:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az aszteroidák minden formában és méretben kaphatók, és általában minél nagyobbak, annál könnyebben észlelhetők.

A kis aszteroidák, a homokszemek nagyságától (más néven meteoroidoktól) néhány méteren át minden nap a Földet érik, anélkül, hogy kárt okoznának, és mindaddig nem észlelhetők, amíg el nem ütnek (a nyomot úgy hívjuk, ahogy a légkörbe érnek egy meteor) Nem okoznak kárt. Az ilyen tárgyakra 0 órás figyelmeztetést kapunk.

Valamivel nagyobb tárgyak helyi károkat okozhatnak. Például a Cseljabinszki aszteroida üvegtörést okozott Oroszországban. Az ekkora objektumokat néhány órától néhány napig észlelhetjük. A cseljabinszki aszteroida nem volt, és figyelmeztetés nélkül ütött. Megfigyeltünk néhány kis aszteroidát közvetlenül azelőtt, hogy eltalálták volna a légkört.

Számos olyan tárgyat találtunk, amelyek pályája közel hozhatja őket a Földhöz. Minden talált objektumnak olyan pályája van, amely hiányolja a Földet . Minden új objektummal, amely található, több évszázadra megjósolhatjuk pályáját. Azonban új tárgyakat folyamatosan találnak. Lehetséges , hogy felfedeznek egy olyan tárgyat, amely tágabb területen károsíthat. Ha az objektum olyan pályán volt, amelynek ütközött a Földdel, akkor kevesebb, mint egy év figyelmeztetés lehet. Ez nagyon valószínűtlen. Valamivel valószínűbb, hogy egy objektumot csak több pálya után fedeznek fel ütközési pályán, ebben az esetben évek vagy évtizedek figyelmeztetnek.

Nagyon nagy tárgyak, amelyek veszélyeztethetik az emberiség túlélését ritkák. Van néhány ilyen tárgy (nagyobb, mint Firenze). Reméljük, hogy az összes nagyon nagy, a Föld közelében fekvő aszteroidát észleltük, és felfedeztük, hogy nem jelentenek veszélyt (például Firenze nem jelent jelenlegi veszélyt a Földre)

Végül az üstökös ütközhet a Földdel. A foltos üstökösöket néhány hónappal azelőtt észlelik, hogy veszélyeztethetnék a Földet. De az üstökösök sokkal ritkábbak, mint az aszteroidák.

Összefoglalva: 0 óra és egy évszázad között, több évtizede valószínű egy olyan objektumra, amely széles körű kárt okozhat.

Az adott tárgy hivatkozott a videóban az Apophis. Nagyjából 400 méteres aszteroida nem érheti el a Földet mindaddig, amíg előre jelezhetjük. Ez azonban 2029-ben, majd 2036-ban újra elhalad. 2005-ben a pálya bizonytalansága olyan volt, hogy 2036-ban nem zárhattuk ki az ütközést. További megfigyelések 2006-ban és utána megengedettek és pontosabb pályát kell kiszámítani , és megmutatta, hogy biztosan hiányozni fog.

A homokszemek méretű objektumokat nem nevezzük aszteroidáknak. Memória alapján a küszöbméret nagyságrendileg egy méter átmérőjű.
Igen, de a felosztás önkényes.
@james-k Köszönjük a részletes választ! nagyon hálás vagyok, hogy ilyen részletes választ hallottam. :-) Még két dolog, ha tudod. ONE. - Összeomlás előrejelzése esetén ... vannak megoldások az objektumok törlésére? vagy a tudományos fikció? :-) KÉT. - Milyen filmeket ajánlanak erről (vagy hasonló) kérdésről ?, depp impact, armageddon, ...
@JamesK Van valami ajánlás a gyerekeknek szóló infografikákkal kapcsolatban? Nagyon tetszik ez: https://is.gd/utxjwi
Az aszteroidák eltereléséről: https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_impact_avoidance A fimekről - Az Amageddon kissé ostoba szórakozás. Deep Impact próbál reálisabb, de még mindig Hollywood. Egyik sem gyerekeknek szól (mindkét országot 12 évnél idősebbek értékelik az országomban). Keresse meg a "Torino skálát", amely a kockázatot és az aszteroidát 0 és 10 között értékeli. Jelenleg minden felfedezett aszteroidának van egy Torino skálája 0-ból = nincs kockázat.
@JamesK, mielőtt ezt a kérdést megírnám, megkérdezem a hivatalos adatbázist Spanyolországban, és a mély hatás, hivatalosan "minden korosztály számára alkalmas", https://is.gd/o7qenM Armageddon hivatalosan is alkalmas minden korosztály számára.
abussing .... :-) egy utolsó kérdés. Bármilyen jó infografika vagy hasonló grafika / megjelenítés ajánlott? Szeretem, ha aszteroidákról és "hasonló" tárgyakról beszélünk: https://is.gd/utxjwi
Kérdése a következtetést vonta maga után: "Gyermekemet megijesztette egy aszteroida hatását bemutató videó". Ezért nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet olyan filmet nézni, amelyben az üstökös több millió embert érint és megöl. PG-13 besorolást kapott az intenzív katasztrófával kapcsolatos elemek miatt. Ez azonban a szülői döntés. Az Ön által bemutatott infografika a különböző kisebb naprendszertestek nevéről szól. Nem ismerek infografikát az aszteroida becslésének valószínűségéről, hatásairól és elkerüléséről, biztosan nem ismerek megfelelőt egy spanyol 9 éves gyerek számára. Ezek külön kérdések, amelyeket külön kell feltenni.
@JamesK, köszönöm. Nem ijedt meg :-) Érdekel, hogy tudják-e a témát. Ha félne, akkor nem beszélek erről a kérdésről. Vajon ő igényel információkat, de csendes környezetben :-). Köszönök mindent.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...