Kérdés:
[Nagyon alapvető?] Kérdés a fényszórással és a színekkel kapcsolatban
35T41
2017-10-08 00:57:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A két nappal ezelőtti éjszaka óta itt, Izraelben a hold emelkedéskor narancssárgának tűnik, majd fokozatosan fehéredik, miközben tovább halad az égen.

Ez a jelenség nagy időzítéssel érkezik, amikor kezdek érdeklődni a csillagászat iránt (nincs speciális tudásom a csillagászatban, csak hogy világossá tegyem). Tehát gugliztam és rátalált erre a magyarázatra.
Megpróbálom összefoglalni: azt mondja, hogy a Föld légköre miatt történik, amely hajlamos rövid hullámhosszakat (például kék és zöld) szétszórni, és hosszú hullámhosszúságok (például piros és narancssárga) haladnak át. Amikor a hold felkel, abban a helyzetben van, hogy a belőle a szemünkbe érkező fény átmegy a legvastagabb légköri rétegen (szemben azzal, amikor magasan van az éjszakai égbolton), és ez adja a narancssárga hatást. Teljesen megkapom ezt a magyarázatot, de felvet néhány kérdést számomra, akinek a válaszait nem találtam meg. Talán tudna segíteni.

  1. Miért nem fordul elő állandóan a narancssárga hold jelenség?
    Ez nem fordul elő elég gyakran. Mi olyan különleges az elmúlt három éjszakában? Úgy értem, a növekvő hold fényének mindig vastag légköri rétegen kell átmennie, nem igaz?
  2. Lehet, hogy ez nem teljesen csillagászati, de az összkép kiteljesedése érdekében - miért a légkörünk szórja a rövid hullámhosszakat?
  3. Ez a magyarázat arra utal, hogy a nap felőlünk érkező minden fény (legalábbis) enyhén vöröses. Mérhető-e (ha igaz)? Mivel szabad szemmel a prizma által visszavert napfény nem mutat hajlamot a vörösre.

Köszönöm, hogy elolvasta a kérdést, remélem, meg tudna menteni tudatlanságomból ...

Kettő válaszokat:
James K
2017-10-08 01:58:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  1. Különleges hatás lehet. A tűzvészekből vagy városokból származó füst, az atmoszférában lévő finom por stb. Hatására a hold vörösebb lehet. Ez azonban valószínűleg a megfigyelési torzítás példája. Megjegyezte, hogy a hold narancssárgának tűnt, és a következő éjszakákban ezt a hatást kereste. Valójában minden holdfelkeléskor történik. Csak korábban nem vetted észre (vagy ha észrevetted, az nem keltett kellő benyomást rólad.)

  2. A szórásnak kétféle formája létezik . Rayleigh és Mie szétszórt. Van néhány szín abszorpciója is. A Rayleigh-szórás akkor következik be, amikor az elektromágneses hullám, amely fény, a levegő molekuláinak hatására kicsi a villamos dipólus. Ezután az elektromosan aktív molekulák fénye visszaverődik. A rövidebb hullámhosszak jobban érintettek, mint a hosszabbak.

  3. A nap által kibocsátott fény nagyon kissé sárga. Enyhén megpirul, ha szétszóródik a légkörben. Azonban még mindig tartalmazza az összes látható szín keverékét, és így a prizma továbbra is teljes szivárványt fog mutatni. A vörösség a szem számára nem nyilvánvaló, de műszerekkel mérhető.

Szerkesztve, de nem értem, mit ért a "fehér" alatt, mint amit elkülönítünk attól, amit fehérnek érzékelünk.
A napfény fehérebb, mint amit valójában érzékeltünk, tulajdonképpen a légkör miatt. Egyébként sárga csillag, legalábbis megegyezhetünk. A kérdés, a válasz és a hozzászólások valahogy elhanyagoltak egy fontos pontot: ugyanazt a forrást különböző háttérrel másképp érzékelik. A fényviszonyok mind a fényességet, mind a színt befolyásolják a hold megjelenését. Ami a 3. pontot illeti, geometriai szempontokat is figyelembe kell venni: a szórás intenzitása fordítottan arányos a WL negyedik teljesítményével, ha a szórás kisebb, mint a WL (1/10 nagyságrendű).
A "fehér" lehet vagy az észlelésen alapuló meghatározás, vagy az összes frekvencián egyenlő intenzitáson alapuló tudományos meghatározás.
az * összes * frekvencián? Soha egyetlen fekete testű radiátor sem lehet fehér. Ledből, ledek kombinációjából vagy lámpából fehér fény nem keletkezhet. Valójában kétlem, hogy létezik-e fehér fény. Ha igen, akkor gyanítom, hogy nem tűnik "fehérnek".
Alchimista
2017-10-08 15:07:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az előző válaszban és a megjegyzésekben szereplő érvek mellett vegye figyelembe a következőket.

1) az emelkedő hold nem mindig ugyanaz a narancssárga vagy vörös, egyszerűen azért, mert ez függ a nap, mivel világosnak kell lennie, ha figyelembe vesszük a szóródást (lásd a 2. pontot). Ez a legfőbb ok / válasz a fő kérdésére.

2) közelítés esetén a szórás intenzitása fordítottan függ a hullámhossz negyedik teljesítményétől. Ez a függőség erősíti a különbségeket a napfény között, amely közvetlenül a szemünkbe jut (vagy a hold "egyenesen, de visszaverődik"), és az először diffundált fény között. Könnyű, de helyes magyarázatot ad a tíz-négy kapcsolatra a Wikipédia a Rayleigh-féle szórás alatt.

3) Ne hagyja figyelmen kívül a szemünk reakcióját. Az intenzitás szempontjából nem lineáris, és az érzékenység sem azonos a különböző hullámhosszakon. Bármit is néz meg, légkörben vagy azon kívül, másképp néz ki, mint egy spektrométer. A Nap által kibocsátott fotonok maximális száma például abban a régióban van, amelyet zöldnek érzékelünk. Ez mind az űrben, mind a légkör áthaladása után igaz.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...