Kérdés:
A Tejútrendszer és az Androméda spirálkarjának sorsa
HDE 226868
2014-08-31 19:13:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Néhány milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Andromeda összeütközik. Valószínű, hogy nem lesz sok látványos csillagütközés, és nagyon jó esély van arra, hogy a Naprendszert (és a legtöbb más csillagrendszert) nem dobják ki a mély űrbe, vagy a bejövő csillagok széttépik. De mi a helyzet nagyobb léptékkel?

Az ütközés terméke - "Milkomeda" néven - elliptikus galaxis lesz, ellentétben a Tejútrendszerrel és az Andromedával, amelyek mind spirálgalaxisok. A kérdésem a következő:

Hogyan fogja hatékonyan megsemmisíteni a spirálkarok szerkezetét az ütközés? Milyen mechanizmusok hatására egyesülnek, és milyen struktúrák lépnek a helyükre?

Kettő válaszokat:
Walter
2014-09-03 02:04:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Úgy tűnik, hogy az Andromeda galaxis (M31) és a Tejútrendszer (MW) ütközés felé tart. Ez a két galaxis összeolvadásához vezet, amely elliptikus galaxist alkot. Az M31 és az MW lapított tárcsaszerkezete azért jön létre, mert gázuk eloszlatta az energiát, de konzervált lendületet adott: a tárcsa a minimális energiaállapot adott szögnyomatéknál. A korongban lévő gáz ekkor csillagokat képez, amelyek nagyjából ugyanazon a pályán vannak, mint a gáz, vagyis körbejárják a megfelelő galaxisokat. Egy koronggalaxis dinamikusan hideg, azaz a csillag átlagos mozgásának sebessége a galaxis körül sokkal nagyobb, mint a véletlenszerű mozgásaik.

Az egyesülés elpusztítja ezeket a szerkezeteket, és sokkal simább és dinamikusabban helyettesíti őket. forró szerkezet, amikor a sűrűség nagyjából állandó a (koncentrikus) háromtengelyű ellipszoidokon. Az ilyen galaxisokban többféle csillagpálya létezik, de a legfontosabbak az úgynevezett dobozpályák, amikor a csillagok nagy dobozszerű térfogatban oszcillálnak, és nincs kedvelt átlagos mozgásirányuk. A korai szakaszban az elliptikus galaxisnak lesz néhány ideiglenes szerkezete (úgynevezett héja), amelyek maguk az egyesülési folyamat maradványai.

Az M31-ben és MW-ban található gáz nagy valószínűséggel a belső az elliptikus részei, ahol sok új csillagot képezhet, és hozzájárulhat az AGN táplálásához, amely az M31 és MW két szupermasszív fekete lyukának összeforrásából következik be. De az új, kialakult csillagokból a szupernóvákon és a csillagszéleken keresztül, valamint az AGN-től visszajuttatott energia a maradék gázt kiszorítja az elliptikus galaxisból, így "vörös és halott" marad, azaz csillagképződés és fiatal kék csillagok nélkül. p>

Az M31 és az MW egyesülése aligha fogja növelni a csillagok ütközéseinek amúgy sem elhanyagolható arányát. Tekintettel a galaxisok hatalmas méretére a csillagok méretéhez képest, az ilyen ütközések rendkívül valószínűtlenek. Az egyetlen hely, ahol ilyen ütközések történnek, a gömbhalmazok nagyon sűrű magjai.

LDC3
2014-08-31 19:43:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Néhány milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Andromeda összeütközik.

Körülbelül 5 milliárd év, de több mint ezer évbe telik, mire a galaxisok átfedik egymást.

Valószínű, hogy nem lesznek látványos csillagütközések

Ha a 2 galaxis magja összeütközik, azt gondolnám, hogy nagyon valószínű, hogy csillagrendszerek alakulnak ki, és a központi fekete lyukak csatlakoznak.

Az ütközés eredménye egy elliptikus galaxis lesz.

Néhány millió évbe telhet, mire a csillagok stabilitást találnak új pályájukon. Néhány milliárd év múlva ismét lehetnek spirálkarok.

Hogyan fogja hatékonyan megsemmisíteni a spirálkarok szerkezetét az ütközés? Milyen mechanizmusok hatására egyesülnek, és milyen struktúrák lépnek a helyükre?

Amikor a galaxisok együtt közelednek, a gravitáció hatással lesz a csillagok pályájára. Mivel a lendületet konzerválni kell, a legtöbb csillag pályája gyökeresen megváltozik. A különböző pályák el fogják rejteni a spirálkarokat.

Most, hogy jobban belegondoltam, nagyon valószínű, hogy néhány csillag összeütközik, talán néhány milliárd évbe telik.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...