Kérdés:
mi határozza meg a légkör sűrűségét
John Canon
2018-12-27 05:01:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Milyen tényezők határozzák meg a légköri sűrűséget a különféle bolygókon és holdakon? Néhány nagyobb testnek kevésbé sűrű atmoszférája van, míg kisebbeknek sűrűbb atmoszférája van.

A talaj sűrűsége vagy a légkör össztömege? Vegye figyelembe, hogy annak ellenére, hogy a Titan felületén 1,5 bar nyomás van, teljes légköri tömege kisebb, mint a Földé. Ha csak a sűrűségről kérdez, akkor az állapotegyenlet adja meg a választ. De a teljes légköri tömegre nézve ez egy teljesen más történet.
Egy válasz:
Ken G
2018-12-27 06:16:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A sűrűséget legegyszerűbben a molekulák száma, a bolygó felülete, a hőmérséklet és a gravitáció határozza meg. De úgy hangzik, hogy amit igazán érdekel, "oszlopsűrűségnek" nevezzük, amely csak a molekulák számától és a felületétől függ, és arra kíváncsi, miért nincs közvetlen összefüggés a kettő között.

Azt mondanám, hogy annak oka, hogy nem lát egyértelmű összefüggést, az az, hogy a légköri gáz általában a bolygó felszínén keresztül érkezik, tehát ha minden más egyenlő, akkor azt várhatnánk, hogy az összes bolygó oszlopsűrűsége azonos lesz. De minden más nem egyenlő, mert kérdései vannak, hogy mennyire vulkanikus a belső tér (tehát mennyi gáz szabadul fel), és mennyi menekülés történik az űrbe. A vulkanizmus mennyisége nagyobb a nagyobb bolygók esetében (ezek hosszabb ideig tartanak lehűlni), és a nagyobb bolygóknak is erősebb a gravitációjuk, és jobban tapadnak a gázra, így általában azt várhatjuk, hogy a nagyobb bolygók nagyobb oszlopsűrűséggel rendelkeznek (és valóban a Föld és a Vénusz nagyobb oszlopsűrűségűek). De a magasabb hőmérséklet menekülést eredményez, az alacsonyabb hőmérséklet pedig számos faj fagyását eredményezi, így a hőmérséklet is kulcsfontosságú tényező. A mágneses mezők is szerepet játszhatnak, mivel megvédik a légkört a csillagszéltől, és még mindig nem világos, hogy milyen bolygóknak lesz erős mezője (a Föld) és milyen bolygóknak (a Vénusznak, amelynek belső tere szinte azonos) mint a Föld, de nem sokat forog). Végül még bonyolultabb hatásai lehetnek, például a Föld óceánjainak oldódása és a szén-dioxid elzárása. Tehát, ha sok a potenciális tényező, akkor sok variációra számíthat.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 4.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...